For English Click Here
Tekila Nedir ? Nasıl Yapılır ?
Barla
alakalı sohbetlerde adı geçmezse olmaz bir içkidir tekila, İşte sizlere tekila
ile ilgili bildikleriniz bilmedikleriniz
Tekila
nedir ? Nasıl yapılır ? Nasıl içilir ?
Tekila' nın tarihçesi
Yeni
başlayan arkadaşlarıma herzaman tavsiye ettiğim gibi bir içkiyi tanımak iyi bir
barman olmanın ve mixolojinin temelidir şimdi hep beraber tekilayı tanıyalım
Maya tanrısı Olmeca |
Yüzyıllar öncesinde Mekiskada yaşayan aztecler Agave bitkisini
mayalarak Pulique adında bir
içki yapıyorlardı, Bu içkiyi genellikle dinsel törenlerinde içiyorlar ve
büyük maya tanrisi Olmeca' ya adamışlardı . 1600 lü yılların başında keşiflerle
bölgeye gelen ispanyollar bu hafif içkinin sert içki ihtiyaçlarını
karşılamamasından dolayı Pulique'nin üretim sürecine damıtmayıda eklemişler
ve bunun sonucunda bu günkü tekila ortaya çıkmış.
İsmini ise bugün Meksikanın Jalisco eyaletine bağlı Tequila
kasabasından almaktadır ve en önemli özelliği tekila yapımında kullanılar mavi
agave bitkisinin yetişmesi için en uygun iklim ve toprak koşullarının burada
bulunmasıdır . Bugün Fransa için şampanya neyse Meksika içinde Tekila odur .
Peki nasıl yapılır bu Tekila ?
Tekila Nasıl Yapılır ?
Himadore adı verilen
işçiler agave bitkisinin hasadını toplayarak işe başlarlar, mavi agave adı
verilen bu bitkinin ( anadoluda sabır otu diye bilinen bir çeşidi mevcuttur )
olgunlaşması yaklaşık olarak yedi yıl sürmektedir ve bugün bile agave hasadı
himadoreler tarafından elle yapılmaktadır .
Hasatlanan agavelerin mavimsi renkteki dikenli
yaprakları Pina adı
verilen beyaz gövdesi kalana kadar budanır, budama işlemi sonunda Pina devbir
ananasa benzemektedir. Bu işlem sonrasında pinalar parçalanarak taş fırınlarda
79 saat boyunca pişirilir, bu pişirme işlemi agavedeki nişastayı şekere
dönüştürür, yumuşatır ve renginide beyazdan kahverengiye çevirir. Ardından
pişen agave gövdeleri öğütülerek uzun ince liflere dönüştürülür ve Tahona adı verilen değirmenlerde
ezilerek suyu çıkarılır, bütün suyun cıkarılması yaklaşık iki saatlik bir işlem
gerektirir. Suyu çıkmış bulamaç kazanlara alınarak maya eklenir burada şekerin
alkole dönüştüğü süreç başlar, 72 saatlik mayalanma sürecinin ardından alkol oranı
%5 ' e ulaşır. Daha sonra mayalanmış karışım bakır damıtıcılara aktarılır ve
iki damıtmadan sonra alkol oranın %55 olan tekila elde edilmiş olur. Bu
süreçten sonra söndürme işlemi başlar, bu işlem için elde edilen tekila çelik
kazanlara aktarılarak arıtılmış su ilave edilerek söndürülür ve alkol seviyesi
%40 'a düşürülür. Artık cinsine ve kalitesine göre sınıflandırılmak üzere
tekila hazırdır. Dilerseniz çeşitlerine göre tekilalar hakkındada kısa bir
bilgi verelim.
- Reposado
: İki
aydan bir yıla kadar dinlendirilen tekilalardır.
- Anejo
: Bir
yıldan fazla süreyle dinlendirilen tekilalardır.
- Blanco
: Metal
yada cam tanklarda bekleyen renksiz tekilalardır.
- Gold
: Blanco
ve Anejo harmanından oluşan tekilalardır
- Extra
Anejo : En az
üç yıl dinlendirilen tekilalardır.
Tekila ve kurtçuk efsanesi
Kurtlu Tekila yada tekiladaki kurtçuk
efsanesi çok bilinenin aksine tekila ile değil, yine Meksika'ya özgü agavenin
bir çesidi olan Maguey bitkisinden
yapılan ve çok sert bir içki olan Mezcal'e
aittir. 1940 lı yıllarda Meksikada mezcal üreticisi olan uyanık bir ticari
girişimci Jacobo Lozano Paez agave köklerinde yaşayan ve Gusano adı verilen kurtçukların
cinsel gücü arttırıdığı söylentisini yaymış ve ürettiği mezcal şişelerine bu kurtçuklardan
koyarak satışını arttırmayı planlamıştır, Kısmende başarılı olmuştur . Ürettiği
içkisini avrupaya ihrac etmek istemiş fakat o dönemde ilk ihracatını yapacağı
ülkenin ( yanlış hatırlamıyorsam Almanya ) yurt dışından hayvan ithalatı yasağı
dolayısıyla malları gümrükten geri dönmüştür .
Tekila nasıl içilir ?
Tekila içmenin en bilinen yöntemi tabiki limon ve tuz
eşliğindeki içimdir . Bu anlatmaya gerek görmüyorum ama ya Meksikada bir bara
gittiyseniz ve tekila sipariş ettiyseniz ? işte burada arzunuza göre bir kaç
değişik içim sekliyle karsılasablirsiniz .
- Tequila Sangrita : Tekilanızı Shoot yapmak yerine benim gibi yudum yudum içmeyi seviyorsanız Sangrita eşliğindeki tekila tam size göre, Sangrita sipariş ettiğinizde size iki shoot bardağı gelir birinde tabiki tekilanız ve diğerinde ise tuzlu domates suyu, lime suyu, karabiber ve tobasco sos ile hazırlanan sangrita . Ve ikisinden de minik yudumlarla keyfinize bakabilirsiniz.
- Tequila
Sol de Gusano : Eğer sizde kurtçuk efsanesine inanıyorsanız bir
Sol de Gusano siparişi verebilirsiniz . Bu siparişi verdiğinizde shoot
bardağında tekilanınz ve yanında lime dilimleri üzerine serpiştirilmiş sol
de gusanonuz gelir. Nedirmi bu sol de gusano ? Mezcal şişelerinin içine
atılan ve gusano adı verilen kutçukların şili biberi ve baharatlarla
kavrulmasından sonra toz haline getiriimesiyle yapılan bir çesit tuz
.
Umarım sizlere birazda olsa faydam dokunmuştur , bir sonraki yazımda görüşmek üzere
BarSpoon.
Süper
YanıtlaSilLucky Club Review 2021 - Slots, Live & Slot Games
YanıtlaSilLucky Club casino is an online gambling site which features real money games. The site has over 450 games from the famous gambling studio, luckyclub.live Lucky Club.
New slot machines will come back to - Dr.CMD
YanıtlaSil› slot-machine-new-slot- › slot-machine-new-slot- New slot machines will come back to 구리 출장안마 the Casino floor this winter. Will the newest slot 양산 출장마사지 machines will go live at 888sport? 광주 출장안마 인천광역 출장안마 Is the casino still in 목포 출장샵 the The Slot Machine: New Slot Machines Reopened in August 2020