22 Ocak 2017 Pazar

Tekila Nedir? Tekila Nasıl Yapılır ? Tekila nasıl İçilir ?

For English Click Here 

Tekila Nedir ? Nasıl Yapılır ?


Barla alakalı sohbetlerde adı geçmezse olmaz bir içkidir tekila, İşte sizlere tekila ile ilgili bildikleriniz bilmedikleriniz 

Tekila nedir ? Nasıl yapılır ? Nasıl içilir ? 

Tekila' nın tarihçesi 


Yeni başlayan arkadaşlarıma herzaman tavsiye ettiğim gibi bir içkiyi tanımak iyi bir barman olmanın ve mixolojinin temelidir şimdi hep beraber tekilayı tanıyalım 

Maya tanrısı Olmeca
Yüzyıllar öncesinde Mekiskada yaşayan aztecler Agave bitkisini mayalarak Pulique adında bir içki yapıyorlardı,  Bu içkiyi genellikle dinsel törenlerinde içiyorlar ve büyük maya tanrisi Olmeca' ya adamışlardı . 1600 lü yılların başında keşiflerle bölgeye gelen ispanyollar bu hafif içkinin sert içki ihtiyaçlarını karşılamamasından dolayı Pulique'nin üretim sürecine damıtmayıda eklemişler  ve bunun sonucunda bu günkü tekila ortaya çıkmış. 
İsmini ise bugün Meksikanın Jalisco eyaletine bağlı Tequila kasabasından almaktadır ve en önemli özelliği tekila yapımında kullanılar mavi agave bitkisinin yetişmesi için en uygun iklim ve toprak koşullarının burada bulunmasıdır . Bugün Fransa için şampanya neyse Meksika içinde Tekila odur .
Peki nasıl yapılır bu Tekila ?

Tekila Nasıl Yapılır ?


Himadore adı verilen işçiler agave bitkisinin hasadını toplayarak işe başlarlar, mavi agave adı verilen bu bitkinin ( anadoluda sabır otu diye bilinen bir çeşidi mevcuttur ) olgunlaşması yaklaşık olarak yedi yıl sürmektedir ve bugün bile agave hasadı himadoreler tarafından elle yapılmaktadır .
Hasatlanan agavelerin mavimsi renkteki dikenli yaprakları Pina adı verilen beyaz gövdesi kalana kadar budanır, budama işlemi sonunda Pina devbir ananasa benzemektedir. Bu işlem sonrasında pinalar parçalanarak taş fırınlarda 79 saat boyunca pişirilir, bu pişirme işlemi agavedeki nişastayı şekere dönüştürür, yumuşatır ve renginide beyazdan kahverengiye çevirir. Ardından pişen agave gövdeleri öğütülerek uzun ince liflere dönüştürülür ve Tahona adı verilen değirmenlerde ezilerek suyu çıkarılır, bütün suyun cıkarılması yaklaşık iki saatlik bir işlem gerektirir. Suyu çıkmış bulamaç kazanlara alınarak maya eklenir burada şekerin alkole dönüştüğü süreç başlar, 72 saatlik mayalanma sürecinin ardından alkol oranı %5 ' e ulaşır. Daha sonra mayalanmış karışım bakır damıtıcılara aktarılır ve iki damıtmadan sonra alkol oranın %55 olan tekila elde edilmiş olur. Bu süreçten sonra söndürme işlemi başlar, bu işlem için elde edilen tekila çelik kazanlara aktarılarak arıtılmış su ilave edilerek söndürülür ve alkol seviyesi %40 'a düşürülür. Artık cinsine ve kalitesine göre sınıflandırılmak üzere tekila hazırdır. Dilerseniz çeşitlerine göre tekilalar hakkındada kısa bir bilgi verelim.

  • Reposado : İki aydan bir yıla kadar dinlendirilen tekilalardır.
  • Anejo : Bir yıldan fazla süreyle dinlendirilen tekilalardır.
  • Blanco : Metal yada cam tanklarda bekleyen renksiz tekilalardır.
  • Gold : Blanco ve Anejo harmanından oluşan tekilalardır 
  • Extra Anejo : En az üç yıl dinlendirilen tekilalardır. 

Tekila ve kurtçuk efsanesi 

Kurtlu Tekila yada tekiladaki kurtçuk efsanesi çok bilinenin aksine tekila ile değil, yine Meksika'ya özgü agavenin bir çesidi olan Maguey bitkisinden yapılan ve çok sert bir içki olan Mezcal'e aittir. 1940 lı yıllarda Meksikada mezcal üreticisi olan uyanık bir ticari girişimci Jacobo Lozano Paez agave köklerinde yaşayan ve Gusano adı verilen kurtçukların cinsel gücü arttırıdığı söylentisini yaymış ve ürettiği mezcal şişelerine bu kurtçuklardan koyarak satışını arttırmayı planlamıştır, Kısmende başarılı olmuştur . Ürettiği içkisini avrupaya ihrac etmek istemiş fakat o dönemde ilk ihracatını yapacağı ülkenin ( yanlış hatırlamıyorsam Almanya ) yurt dışından hayvan ithalatı yasağı dolayısıyla malları gümrükten geri dönmüştür . 

Tekila nasıl içilir ?

     Tekila içmenin en bilinen yöntemi tabiki limon ve tuz eşliğindeki içimdir . Bu anlatmaya gerek görmüyorum ama ya Meksikada bir bara gittiyseniz ve tekila sipariş ettiyseniz ? işte burada arzunuza göre bir kaç değişik içim sekliyle karsılasablirsiniz . 
  • Tequila Sangrita : Tekilanızı Shoot yapmak yerine benim gibi yudum yudum içmeyi seviyorsanız Sangrita eşliğindeki tekila tam size göre, Sangrita sipariş ettiğinizde size iki shoot bardağı gelir birinde tabiki tekilanız ve diğerinde ise tuzlu domates suyu, lime suyu, karabiber ve tobasco sos ile hazırlanan sangrita . Ve ikisinden de minik yudumlarla keyfinize bakabilirsiniz.
  • Tequila Sol de Gusano : Eğer sizde kurtçuk efsanesine inanıyorsanız bir Sol de Gusano siparişi verebilirsiniz . Bu siparişi verdiğinizde shoot bardağında tekilanınz ve yanında lime dilimleri üzerine serpiştirilmiş sol de gusanonuz gelir. Nedirmi bu sol de gusano ? Mezcal şişelerinin içine atılan ve gusano adı verilen kutçukların şili biberi ve baharatlarla kavrulmasından sonra toz haline getiriimesiyle yapılan bir çesit tuz . 
Umarım sizlere birazda olsa faydam dokunmuştur , bir sonraki yazımda görüşmek üzere 
BarSpoon.


3 yorum:

  1. Lucky Club Review 2021 - Slots, Live & Slot Games
    Lucky Club casino is an online gambling site which features real money games. The site has over 450 games from the famous gambling studio, luckyclub.live Lucky Club.

    YanıtlaSil
  2. New slot machines will come back to - Dr.CMD
    › slot-machine-new-slot- › slot-machine-new-slot- New slot machines will come back to 구리 출장안마 the Casino floor this winter. Will the newest slot 양산 출장마사지 machines will go live at 888sport? 광주 출장안마 인천광역 출장안마 Is the casino still in 목포 출장샵 the The Slot Machine: New Slot Machines Reopened in August 2020

    YanıtlaSil